Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az instant kávé nem is igazi kávé? Cáfoljuk a tévhiteket!

Nagyon sokan gondolják azt, hogy az instant kávé nincs olyan jó minőségű, esetleg gyengébb, nem olyan erős, mivel nem a jól megszokott, hagyományos, otthoni gépi főzéssel készül, hanem egyszerűen csak fel kell önteni forró vízzel. Mások sokkal rosszabbakat is feltételeznek róla, mint például azt, hogy mesterséges termékről van szó, ami tele van különböző, egészségre káros adalékanyagokkal.

Természetesen ezek az állítások nem igazak, mind olyan tévhitek, amelyek könnyen cáfolhatók, és nagyrészt azon alapulnak, hogy a legtöbb ember nem ismeri, hogyan készülnek az instant kávék. A tévhitek megcáfolásához ezért az a legcélszerűbb, ha először bemutatjuk az instant kávékészítés folyamatát.

Milyen eljárással készülnek az instant kávék?

Az instant kávékat jóval egyszerűbb módon állítják elő, mint ahogy sokan feltételezik. Az eljárás lényege, hogy az őrölt kávét hagyományos formában lefőzik, majd forró levegő segítségével elpárologtatják belőle a vizet, ezzel létrejön az a por vagy granulátum formátumú anyag, ami mindenki számára ismert az üzletek polcairól. Jól látható tehát, hogy ilyenkor egy teljes mértékben természetes eljárásról van szó. Amikor ehhez a termékhez hozzáadjuk a forró vizet, akkor valójában a korábban készült főzött kávé eredeti állapotát kapjuk vissza. A legfőbb tévhit – miszerint az instant kávé nem is igazi kávé – ebből ered, így azonban már könnyen cáfolható a többi téves feltételezés is.

Az instant kávé mesterséges adalékanyagokat tartalmaz

Miután megismertük ennek a terméknek az előállítási módját, innen már jól tudjuk, hogy a készítmény semmilyen adalékanyagot vagy kávépótló, kávéhelyettesítő anyagot nem tartalmaz. Az eljárás során egyszerűen csak a vizet vonják ki a főtt kávéból, ahhoz plusz idegen anyag nem kerül. A későbbiekben – az úgynevezett „három az egyben” termékeknél – kerülhet a készítménybe valamilyen édesítőszer, illetve tejpor, de ezek is természetes anyagok. Ráadásul az Ayura ganodermás kávékülönlegességei a legtöbb konkurens termékhez képest sokkal egészségesebb ízesítőszereket tartalmaznak a sztívia (stevia) és a pálmatejpor tekintetében.

Az instant kávé gyengébb, mint a főzött kávé

Ennek a tévhitnek a megcáfolásához ismételten a készítési eljárás lényegéhez kell visszanyúlnunk. Mivel a főzött kávéból csak a vizet távolítják el, ezért annak koffeintartalma nem sérül. Általában egy másfél deciliternyi vízzel, egy kávéskanálnyi instant kávéból készülő ital körülbelül 60-70 milligramm koffeint tartalmaz. Nem kell ezért abba a hibába esni, hogy az instant kávéból többet adunk a vízhez, mert könnyen túladagolhatjuk a koffeint. Ráadásul a tasakokba csomagolt készítményben átlagos, egy csészényi, normál mennyiségű koffein van.

Az instant kávé egészségkárosító hatású

Egyértelmű, hogy ez az állítás sem állja meg a helyét, mivel a kávéfogyasztás napi 1-2 csésze mennyiségben többféle szempontból is egészséges, illetve az instant kávé természetes eljárással készül, mesterséges adalékanyagoktól mentesen.

A fentiekből jól látható, hogy az instant kávékat is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, mivel ugyanolyan egészségesek, a kávé eredeti ízét és összetételét megőrző termékek, mint a gépi főzéssel készülő változatok.

Tartalomhoz tartozó címkék: ganoderma kávé instant kávé