A matcha teáról részletesen

A töretlen népszerűség valóban helytálló, azonban a matcha tea története több száz évre nyúlik vissza, hiszen még a 12. században Eisai, egy zen szerzetes vitte be Japánba Kínából egy teafacsemetét, illetve azok magjait. Az alábbiakban részletesen be fogjuk mutatni a matcha teával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel az előállítására, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira.

Tartalomjegyzék:

A matcha tea eredete

A matcha tea alapanyaga a Camellia Sinensis nevű növény, amit hívhatunk kínai teacserjének is, tehát a klasszikus zöld és fekete tea és a matcha tea is ugyanabból a növényből készül, viszont a termesztésben és a feldolgozásban is nagy különbségek vannak. Magát a növényt már közel ötezer éve kezdték el termeszteni az ókori Kínában, de csak nagyjából ezer éve fedezték fel Japánban azt a technológiát, aminek segítségével a matcha tea előállítható.

Hogyan készül a matcha tea?

A matcha megnevezésben a ’mat’ dörzsölést jelent, míg a cha a teát jelenti, ebből adódóan a kifejezés dörzsölt teát jelent. Ez tehát már maga a késztermék, az őrlés előtti nyersanyagot tenchának hívják.

Az előállítás egyik jellegzetessége, hogy körülbelül 2-3 héttel a betakarítás előtt a gazdák a növények köré, fölé árnyékoló eszközöket helyeznek el, melyek segítségével a hátralévő időszakot jelentős sötétségben töltik a tealevelek. Ez az eljárás mind a tea ízére, mind a benne lévő, egészségügyi szempontból előnyös anyagokra jótékony hatással van. Egyrészt a termés ettől édesebb, lágyabb, valamint fényesebb lesz, másrészt az összetéveszthetetlen, jellegzetes zöld színért felelős klorofil, továbbá az aminosavak termelődését is kedvezően befolyásolja.

Az évente egyszer történő betakarítást követően a tealevelek pároláson, illetve szárításon esnek át, osztályozzák őket, majd ezt követi a porrá őrlés. Ez általában gránitmalomkövekben történik, ahol mikrométer nagyságú por keletkezik a levelekből. Ez a por a későbbi felhasználás során vízzel vagy egyéb folyadékkal elkeverve teljes mértékben képes lesz feloldódni. Ebből az következik, hogy a matcha tea az egyetlen tea, amelynek a teljes levelét elfogyasztjuk, így sokkal jobban tud érvényesülni az tealevélből készült ital egészségre kedvező hatása.

A matcha tea kedvező hatásai a szervezetre

A matcha tea elsősorban magas antioxidáns tartalmának köszönheti népszerűségét az egészségmegőrzésben, prevencióban érdekeltek körében. Tartalmaz többek között flavonoidokat, polifenolokat, de A- és C-vitaminban is meglehetősen gazdag, továbbá kiváló fehérje- és vasforrás is. A polifenolok bizonyos növényi vegyületek gyűjtőneve, ide tartoznak például a fenolsavak, a flavonolok és a flavandiolok is. Az árnyékolás hatására a növény képessé válik bizonyos bioaktív anyagok termelésére, ilyen például a klorofil vagy az L-teanin.

Hatása a koncentrációra és az agyműködésre

A matcha tea kiváló választás lehet azoknak, akik élénkítő hatásra vágynak, viszont sosem szerették a kávét. Ráadásul a matcha teában együttesen előforduló koffein és L-teanin egyedülálló kombinációnak tekinthető, ugyanis míg a koffein felpezsdítő hatással bír, addig a teanin nyugtatóan hat a szervezetre. Koffeinből egyébként ez a teatípus többet tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea.

Ezt az együttes hatást nevezik többen „nyugodt figyelemnek”. Ennek többek között az is az előnye, hogy olyan embereknek is jó alternatíva lehet ez a tea, akikre a kávé túlzottan élénkítő, esetleg nyugtalanságot okozó hatással van. Az L-teaninról azt is érdemes továbbá tudni, hogy egy olyan nem esszenciális aminosav, ami pozitívan befolyásolhatja az agyban bizonyos anyagok, mint például a dopamin vagy a szerotonin működését. A matcha tea javíthatja a memóriát, a figyelmet, a koncentrációképességet és a reakcióidőt, csökkentheti a stresszt.

Az immunerősítő hatásról

A matcha tea magas antioxidáns tartalma nagy segítséget nyújthat az egészségmegőrzésben, ami többek között lassítja a sejtek természetes károsodását. Az immunrendszert erősítő tulajdonsága kapcsán leginkább a teában lévő katekinekről kell említést tenni. A katekinek a polifenolok csoportjába tartozó összetevők, amelyek számos élelmiszerben (pl. áfonya, eper, szőlő, vörösbor, kakaó, klasszikus zöld tea, stb.) megtalálhatók ugyan, azonban messze a legnagyobb mennyiségben a matcha tea tartalmazza őket.

A katekinek segédkeznek a baktériumok, vírusok, gombák elleni harcban, továbbá hatékonyan küzdenek a szabadgyökök ellen, amelyek károsítják a sejteket és különböző krónikus betegségeket idézhetnek elő. Emellett az öregedés lassításában is szerepet játszhat ez a hatóanyag. Több kutatás irányult továbbá a katekinek és a rákos megbetegedések kapcsolatára is. Ezek közül több is arra mutatott rá, hogy a katekinek hatékonyan gátolhatják a rákos sejtek növekedését, burjánzását. Ennek egyik lehetséges oka az lehet, hogy megváltozhat a rákos sejtek anyagcseréje, mivel az azok növekedéséért és aktivitásáért felelős enzim működése zavart szenvedhet. Számos vizsgálat derített fényt arra is, hogy a rendszeres matcha teát fogyasztóknál csökkenhet bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata is.

Lehetséges jótékony hatása a szívműködésre

A zöld teákról általában tudható, hogy kedvezően hathatnak a szívbetegségek kialakulásának megelőzése kapcsán. Fogyasztásuk révén csökkenhet a trigliceridek és a káros LDL-koleszterin szintje, de eredményezhet vérrögképződést gátló hatást is, ami szintén segíthet csökkenteni az olyan súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a stroke vagy a szívinfarktus. Mivel a matcha tea a teljes levélzetet tartalmazza őrlemény formájában, illetve termesztési módja is speciális, ezért ezek a hatások még hatékonyabb formában jelentkezhetnek.

Támogathatja a fogyást

A zöld tea fogyást segítő hatására is több kutatás rámutatott már az elmúlt években. Ezekben fény derült arra, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztása hatékonyan támogathatja a zsírégetést, illetve a testsúly csökkentését például az anyagcsere felgyorsításával, különösen az egészségügyi szempontból leginkább problémás deréktáji, hasi területen. A matcha teában lévő egyik fő antioxidáns úgy küzd a zsírok ellen, hogy elősegíti egy olyan enzim beépülését, ami a zsírsejtek lebontásában játszik fontos szerepet. Itt vissza tudunk utalni a fentebb említett szívműködést érintő tulajdonságokra is, a zsírból történő fogyás ugyanis jelentősen mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Említést kell tenni a benne lévő, könnyen felszívódó rostokról is, amelyek stabilizálják a vércukorszintet.

A levelekben lévő rengeteg klorofillra kell még utalni, ami egy természetes méregtelenítő és vízhajtó hatású összetevő, segítheti a káros anyagok gyorsabb távozását a szervezetből.

A matcha tea felhasználása

A teaőrlemény klasszikus elkészítési formája értelemszerűen a tea, amihez 80 °C körüli vizet szükséges használni, így nem vesznek kárba az értékes alkotórészek. A japánoknál külön szertartása van a tea elkészítésének és elfogyasztásának. Tetszés és ízlés szerint 0,5-2 teáskanélnyi őrleményt kell elkevernünk kb. 50-150 ml vízben, amit kedvünk szerint ízesíthetünk tovább.

A por állagnak köszönhetően viszont számos más felhasználási módja van a matcha teának. Ilyen lehet például valamilyen smoothie-ba vagy turmixba keverés, a reggeli zabpehelybe, zabkásába, müzlibe való belerakás, de sütemények, palacsinták, muffinok, fagylaltok, más desszertek ízesítőjeként, hozzávalójaként is sokan használják. Szintén népszerű a matcha latte fogyasztása is, aminek elkészítéséhez – a klasszikus lattéhoz hasonlóan – az őrleményen kívül forró víz, méz és tej szükséges. Valójában tehát a matcha tea felhasználásának csak a fantázia és a kreativitás szab határt.

A ganoderma gombás matcha tea

Azt már láthattuk, hogy a matcha tea fogyasztása mennyire előnyös egészségügyi szempontból, azonban létezik olyan készítmény is, ami további pozitív hatásokkal rendelkezik, ezáltal még hatékonyabb és egészségesebb, mint a matcha tea önmagában. Ez a ganoderma gombás matcha tea.

A ganoderma gomba, vagy más néven pecsétviaszgomba egy olyan gyógygomba, melynek jótékony hatásait már az ősi kínai kultúrák is élvezték. A több ezer éve gyűjtött tapasztalatok mára a nyugati orvoslás által végzett kutatásokkal egészültek ki, melyek számos kedvező tulajdonságát igazolták a ganoderma gombának.

A vizsgálatok olyan biológiailag aktív és előnyös hatóanyagokat mutattak ki ebben a gombafajban, mint a poliszacharidok, nukleotidok, terpenoidok, különböző aminosavak, valamint fehérjék.

Ezeknek a hatóanyagoknak köszönhetően a ganoderma gomba, illetve az azt tartalmazó matcha tea többféle kedvező hatással is rendelkezhet, melyek a következők:

  • immunerősítő hatása lehet,
  • tumorellenes hatása lehet,
  • kemoterápiás és radioaktív kezelésekből eredő mellékhatások enyhítését előidéző hatása lehet,
  • enzimgátló hatása lehet,
  • májvédő hatása lehet,
  • antibakteriális és májvédő hatása lehet,
  • antidiabetikus hatása lehet,
  • szív- és érrendszert támogató hatása lehet.

A ganoderma gomba őrölt állapotban, por formájában kerül a szintén őrölt matcha teába, így ugyanolyan hatékonyan tud felszívódni az emberi szervezetben, mint a matcha tea. A két összetevő összekapcsolása azért is praktikus, mivel teát sokan és rendszeresen, naponta fogyasztanak, a teázók nem felejtik el meginni a teájukat, így sokkal egyszerűbb bevinni ezeket a termékeket a szervezetbe, mintha önmagában a ganoderma gombát kellene csak fogyasztani.

Ha részletesebben szeretné megismerni olvassa el cikkünket, ahol kifejtettük a ganoderma gomba jótékony hatásait és alkalmazását.

Gyakran ismételt kérdések

Mitől ennyire egészséges a matcha tea?

A matcha tea is egy zöld tea, viszont különleges termesztési és előállítási eljárásának, illetve a tealevelek teljes egészében történő felhasználásának köszönhetően sokkal koncentráltabban és nagyobb mennyiségben tartalmazza a zöld teában lévő jótékony hatóanyagokat (pl. antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok stb.). Összehasonlításképpen rögzíthetjük, hogy a klasszikus áztatásos zöld teánál a jótékony hatások mindössze 10% tud csak érvényesülni, szemben a matcha tea maximális érvényesülésével.

Körülbelül mennyi koffeint található a matcha teában?

1 gramm matcha teában körülbelül 30 mg természetes koffein található, ezzel szemben egy adagnyi kávé koffeintartalma 80-120 mg közötti. A matcha teában lévő különleges hatóanyag, az L-teanin a koffein felszabadulását lassítja, ezzel biztosítja a hosszan tartó energiát a szervezet számára a hirtelen koffeinlökettel szemben. Az L-teanin emellett nyugtató hatással is bír.

Hogyan készíthető el a matcha tea?

A tea 1-2 teáskanálnyi mennyiségből és 50-150 milliliternyi vízből készül klasszikus módon, körülbelül 80 °C-os vízzel és tetszőleges ízesítőkkel. A könnyebb elkeveréshez használhatunk úgynevezett bambusz teakeverő ecsetet, shakert, turmixgépet, kézi tejhabosítót.

Milyen mennyiségben érdemes fogyasztani a matcha teát?

A legtöbb vásárló általában napi 1-2 adagnyi matcha teát fogyaszt.

Mikor érdemes matcha teát inni, hogyan hat az alvási szokásainkra?

Mivel egyénenként lehet némi eltérés abban, hogy kire milyen intenzitással hat a matcha tea (pl. az adott ember szervezete mennyire van hozzászokva a koffeinhez, stb.), ezért az első teázásokat a tapasztalatszerzés jegyében érdemes lefolytatni. Az első adagokat ezért javasoljuk, hogy a reggeli vagy kora délutáni órákban, lehetőleg ne éhgyomorra fogyasszuk. A koffein és az L-teanin kettőse az „éber nyugalomnak” nevezett állapothoz segítheti hozzá a fogyasztót.

Milyen tejet használjak a matcha lattéhoz?

Vannak olyan kutatások, melyek szerint a tehéntej, illetve általában az állati eredetű tejek gátolhatják a tea hasznos összetevőinek felszívódását. Ezért azt javasoljuk, hogy növényi tejekkel helyettesítsük a tehéntejet, egyaránt jó választás lehet a kókusztej, a mandulatej vagy a mogyorótej, ezeket ráadásul ugyanígy fel lehet habosítani, mint az állati eredetű tejeket.

Hogyan tároljam a felbontott matcha teát?

A matcha teára érdemes úgy tekinteni, mint a friss zöldségekre, ezért felbontást követően jól visszazárt formában, hűvös helyen, akár hűtőben tároljuk, mivel a meleg, illetve a napfény ronthatja a tea minőségét.

Miért drágább a matcha tea a hagyományos zöld teáknál?

A matcha tea egy teljesen másfajta, sokkal magasabb minőséget képvisel a hagyományos zöld teáknál. Termesztése, betakarítása különleges eljárást igényel, ami a legköltségesebben előállítható teafajtává teszi. Többek között ebből adódóan limitált mennyiségben, évente pár száz tonna mennyiségben készül, hasonlóan ritka és különleges, mint például a szarvasgomba. Ezzel szemben a kedvező tulajdonsága, hogy elegendő naponta 1-2 grammot fogyasztani belőle ahhoz, hogy maximálisan élvezhessük jótékony hatásait.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button